Op zoek naar een hondentrainer aan huis?

 

Hondenschool Dogether geeft privé hondentraining op een positieve, welzijnsgerichte manier in jouw eigen omgeving.

Wil je wèl aan de slag met het trainen van je hond, maar niet in een groep?

 

Er zijn diverse redenen om niet in een groep hondentraining te volgen. Je hond is bijvoorbeeld heel angstig of juist snel overprikkeld, waardoor een groepsles (nog) geen succes is. Of misschien vind je groepslessen zelf gewoon niet zo fijn, bijvoorbeeld omdat je veel vragen wil kunnen stellen waar geen tijd voor is of omdat het niet goed past in je agenda. Ook kunnen er persoonlijke problemen spelen, zoals (faal)angst of moeite met concentreren.

Wat de reden ook is: als je graag aan de slag wil met de opvoeding en training van je hond op een positieve, welzijnsgerichte wijze, dan kan dat gewoon bij jou thuis! Hondenschool Dogether biedt privétraining aan huis in Noord-Limburg en Midden-Limburg. Samen gaan we aan de slag met het aanleren van vaardigheden die nodig zijn voor de dagelijkse omgang met je hond, waarbij we de band tussen jou en je hond versterken. 

 

Dit is precies wat ik zoek!

Over mij

 

Mijn naam is Kelly de Vries en ik ben de trotse eigenaar van Hondenschool Dogether. Als gediplomeerd en erkend kynologisch instructeur met jarenlange ervaring in het trainen van honden èn in de hulpverlening aan mensen, coach ik mijn cursisten op een positieve en welzijnsgerichte wijze bij hun doelen. Het samen aan de slag zijn staat hierbij voorop.

 

Je maakt me nieuwsgierig...

Wat andere hondeneigenaren zeggen...

Cursusaanbod

 

Hondenschool Dogether biedt cursussen voor elke fase in het leven van de hond: puppycursus, basiscursus, pubercursus, vervolgcursus en seniorcursus. Daarnaast is maatwerk altijd mogelijk. Daarbij geldt dat er gekeken wordt naar wat nodig is. De maatwerkcursus is uitermate geschikt voor herplaatsers (uit asiel of buitenland) en honden met lichte gedragsproblemen

 

Hier wil ik meer over weten...

Nieuws

 

Vind je oppas via MijnOppashond

Hondenschool Dogether is één van de aangesloten welzijnsgerichte hondenscholen bij Mijn Oppashond. Mijn OppasHond is een platform waar hondeneigenaren een oppas kunnen vinden voor hun hond in hun eigen regio en waar hondenoppassers zich kunnen aanbieden. Daarbij kunnen oppaszoekers zien of de potentiële oppas beschikt over de hedendaagse kennis over hondentaal en -behoeften. En als oppas kun je je kennis opfrissen door het volgen van een e-learning. Hiermee onderscheidt Mijnoppashond zich van andere soortgelijke initiatieven.

Ruimte voor nieuwe cursisten

Wil jij graag aan de slag met je hond in je eigen omgeving? Op dit moment is er geen wachttijd! Neem alvast een kijkje bij het aanbod en meld je snel aan.

Workshops suppen met je hond

Hondenschool Anydog en Hondenschool Dogether organiseren ook dit jaar workshops suppen met je hond! Tijdens de workshop leer je over materialen, techniek en veiligheid, waarna je samen met je hond het water op gaat. Eerst wennen en dobberen, en als het goed gaat, maak je onder begeleiding een tochtje. Er worden foto’s gemaakt die je achteraf ontvangt. De workshop is kleinschalig (maximaal 2 deelnemers) en geschikt voor alle honden zonder gedragsproblemen. Aanmelden via Hondenschool Anydog!

Aanmelden kan via Hondenschool Anydog.

Blogs

De flexlijn: vrijheid met grenzen?

 

De flexlijn (of flexilijn, of rollijn, of uitrolbare lijn...) is populair. Deze verstelbare, oprolbare lijn biedt honden meer bewegingsvrijheid tijdens wandelingen, terwijl de eigenaar toch enige controle heeft. Toch roept de flexlijn regelmatig discussie op in hondenland, vanwege de mogelijke risico's.

 

Hondenschool Dogether is niet tegen het gebruik van de flexlijn, maar ziet er wel graag een aantal spelregels aan verbonden. Daarom worden in dit blog de voor- en nadelen besproken en hoe je dit hulpmiddel het beste kunt gebruiken.

 

 

Voordelen van de flexlijn

 

Meer vrijheid voor de hond

 

De flexlijn geeft honden de mogelijkheid om verder van hun eigenaar te snuffelen en te verkennen. Voor honden die graag op ontdekkingstocht gaan, maar niet los kunnen lopen, is dit dus een mooi alternatief.

 

Geschikt voor wandelgebieden

 

In parken of andere wandelgebieden zoals het bos, biedt de flexlijn honden een gevoel van vrijheid, zonder dat je je als eigenaar zorgen hoeft te maken dat ze loslopen. Dit is prettig voor honden die bijvoorbeeld sterk op prikkels reageren.

 

Bewegingsvrijheid voor eigenaren

 

Een langere lijn betekent dat de hond actiever kan zijn, terwijl jij niet elke stap mee hoeft te lopen. Dit kan een wandeling aangenamer en relaxter te maken.

 

 

Nadelen van de flexlijn

 

Minder controle in drukke gebieden

 

In gebieden waar het druk is met bijvoorbeeld verkeer kan een flexlijn gevaarlijk zijn. De extra lengte geeft honden meer vrijheid, maar ook meer ruimte om onverwachte bewegingen te maken, bijvoorbeeld richting een weg of een andere hond.

 

Verstrikkingsgevaar

 

Een flexlijn kan gemakkelijk verstrikt raken in obstakels (bijvoorbeeld struiken), andere honden of zelfs mensen. Dit kan oncomfortabel en zelfs gevaarlijk zijn. Een hond die zich in zijn ruimte beperkt voelt en weg wil uit de situatie, zal proberen te vluchten. Lukt dit niet, dan kan hij agressie in zetten. Kortom: een situatie die je ten alle tijden wil voorkomen.

 

Angst

 

Als de hond een onverwachte beweging maakt en jij per ongeluk het handvat loslaat, kan het handvat dat achter hem aan stuitert ervoor zorgen dat hij uit angst voor dat ding steeds verder wegrent.

 

Gebrek aan communicatie

 

Eén van de grootste nadelen van de flexlijn is dat veel eigenaren de rem op de flexlijn gebruiken in plaats van met hun hond te communiceren. Dit kan ervoor zorgen dat de hond geen duidelijke signalen krijgt over wat er van hem verwacht wordt, wat frustratie of verwarring kan veroorzaken.

Als de hond bijvoorbeeld het ene moment de volledige lengte van de flexlijn kan gebruiken en het andere moment maar een meter (door toedoen van de eigenaar), zal hij willen trekken om weer meer ruimte te krijgen. Dat kan resulteren in een sprint zodra de rem er af is, waardoor zowel de hond als de eigenaar een 'klap' krijgen bij het bereiken van het einde van de lijn.

Ook kan hij door de spanning die continu op de lijn staat, het gevoel hebben beperkt te zijn in zijn ruimte. Hij zal dan eerder reageren op bijvoorbeeld andere honden, omdat hij het gevoel heeft niet weg te kunnen indien nodig.

 

 

Waar gaat het mis bij het gebruik van de flexlijn?

 

Het probleem ligt vaak niet bij de flexlijn zelf, maar bij hoe deze gebruikt wordt. Veel hondeneigenaren vertrouwen op de remfunctie van de flexlijn, in plaats van te werken aan duidelijke communicatie. Bijvoorbeeld: als een hond de straat op wil rennen, wordt de rem gebruikt om hem tegen te houden in plaats van dat hij terug geroepen wordt. Het laatste is veel duidelijker voor de hond: zo leert hij wat er van hem verwacht wordt, zeker als hij vaak genoeg beloond wordt voor het uitvoeren van de opdracht.

 

 

Hoe gebruik je de flexlijn op een verantwoorde wijze?

 

Werk aan gehoorzaamheid

 

Een goed getrainde hond snapt wat jij bedoelt als je 'wacht', 'kom hier', of 'stop' zegt. Dit maakt de flexlijn veel veiliger in gebruik, omdat je hond luistert naar jouw stem in plaats van te reageren op de fysieke beperking van de lijn.

 

Gebruik de flexlijn op de juiste plekken

 

De flexlijn is ideaal in open, rustige gebieden waar weinig gevaar is en de hond veilig kan bewegen. Vermijd het gebruik ervan in drukke straten of op plekken met veel verkeer.

 

Wees alert en bewust

 

Houd altijd je ogen gericht op je hond en omgeving en wees voorbereid om in te grijpen. De flexlijn mag geen vervanging zijn voor jouw oplettendheid als eigenaar.

 

 

Conclusie: vrijheid met verantwoordelijkheid

 

Hoewel de flexlijn zeker nadelen heeft, kan het een waardevol hulpmiddel zijn voor honden die wat meer vrijheid nodig hebben. Het biedt honden de kans om hun ogmeving te verkennen, wat hun welzijn en geluk bevordert. Het belangrijkste is echter dat eigenaren leren hoe de ze lijn verantwoord kunnen gebruiken. Communicatie met je hond, duidelijkheid en oplettendheid maken het verschil tussen een geslaagde wandeling of een chaotische situatie.

 

De flexlijn zelf is niet goed of slecht - het gaat er om hoe jij het ding gebruikt. Dus geef je hond die vrijheid, maar neem zelf de verantwoordelijkheid om samen een fijne en veilige wandeling te hebben.

 

 

Vragen?

 

Mogelijk vind je het antwoord bij de veelgestelde vragen! Wil je meer informatie? Of een afspraak maken voor een gratis en vrijblijvende telefonische intake? Ik kijk uit naar je bericht.

Neem contact op.